Överlägg

Färska bär med pajsmul

Jag älskar att äta sommarens bär med yoghurt och lite honung. Men jag gillar paj också, med grädde. Men är det inte lite synd på bären att laga dem? Men här kommer tricken: laga pajen för sig!

Gör lite smulpajsströssel i stekpannan och ät med dina färska bär och grädde eller glass. Smulorna passar fint på fruktsallad och rabarberkompott också.

Börja med att lägga ut ett bakplåtspapper att hälla upp det heta smulet på.
Lägg två rejäla matskedar smör i en stekpanna och slå på medelvärme. Häll i en knapp deciliter havregryn/kokos/sesamfrön/annat, men låt havregrynen dominera. Ta en-två matskedar socker, beroende på hur du gillar dina sötsaker, och en matsked sirap. Smaksätt gärna med lite kardemumma eller vaniljsocker. Låt smeten puttra några minuter i pannan tills den fått lite lagad färg, jag gillar knaprigt och välgräddat så jag låter smeten få minst smält socker-färg. Häll ut smeten på pappret och peta isär den med stekspaden så att den ligger klickvis. Inom ett par minuter har den svalnat och stelnat, och du kan pimpa din bärskål.
Sirapen gör smulet segt och lite kolaaktigt, och det blir större klumpar smul. Om du bara tar socker blir den mer knastrig och finfördelad. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *