Överlägg

Kikärtsplättar

Det här har blivit min nya tomt-i-skåpen-räddning. Det är också ett utmärkt sätt att använda töntligt små rester som skramlar i kylen. Går bra att göra veganskt eller vegetariskt.

1 del kikärtsmjöl
1 del vatten
1 del hackar mat, jag har till exempel använt lök, paprika, majs, korvsnuttar, potatis, bönor, ris, marinerade belugalinser, soltrokad tomat, en liten klick tzatziki, ungsbakade rotsaker, några flagor parmesanost, en tomatsalladsrest, vissna spenat- och ruccolablad, tinad bladspenat, 4 centimeter purjolök som Gud kanske kom ihåg men jag glömde, riven morot och torkad svamp.

Blanda vattnet och mjölet och stå i minst 20 minuter. Rör ner mathacket, inte större volym än smeten för att det ska hålla ihop och gå att hälla mer slev ner i pannan. Krydda så att det matchar mathacket eller vad du tänker äta till. Stek på ganska hög värme i olja. Ät med bulgur? Sallad? Kanske har du någon dyr burk sås som står och skräpar i kylskåpsdörr

Kikärtbiffar.

Gör som plättarna med rör ner lika mycket havregryn och hackade frön (pumpa, solros) som kikärtsmjöl. Jag kör gryn och frön helt kort med mixerstaven. Receptet kan tex se ut så här:

1 dl kikärtsmjöl
1 dl vatten
½ dl havregryn
½ dl hackade frön. 

Då blir resultatet mindre plättigt och mera biffigt. Du kan slå i ett ägg också, för att göra biffarna mer täta. Låt stå i minst 20 minuter och rör ner något gott och finhackat.

Forma biffar. Stek på medelvärme.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *