Överlägg

Det välsignade mörkret

Förbanna inte mörkret – tänd ett ljus.
Eller låt det för all del vara mörkt ett tag.

Peter Englund skriver klokt om mörker och ljus i en essä i Förflutenhetens landskap. Han försöker få oss att se hur världen kunde uppfattas innan det artificiella ljuset, hur människor levde när det blev mörkt på kvällarna. De jobbade och bestyrde mindre, menar han, av det enkla skälet att det inte gick. Istället sov de mer på vintern.
När vi går in i vintern är det många som liksom jag beklagar mörkret. Men tänk om alla tusen och tusen ljuskällor är ett lika stort problem. Kan det finnas något för oss att hämta i mörkret? Kanske kan vi ta emot vintermörkret lättare om vi tänker på det som vilans tid. Det är den vilans tid Katarina och jag har haft i åtanke när vi gjorde det här brevets Immonen/Renklint.

“Mörkret är bra för då ser man så långt.” Ungefär så säger Anna när hon tittar på stjärnor med sin vän  (ur boken Herr Gud, det är Anna). Det är ett annat synsätt, i dubbel bemärkelse. Ett annat sätt att se på mörker, men också ett annat sätt att titta. Ett mörkerseende som låter oss se andra saker än när alla lampor, dioder och skärmar lyser omkring oss.
I kväll kommer en gammal god vän och besöker vår kamin. Ja, hon vill träffa oss också, det vet jag, men hon skojar och säger att det är kaminen hon hälsar på för att hon behöver en kväll framför brasa och glöd så här års. Jag kanske borde släcka alla lampor, låta mörkret få ta plats runt oss så att vi kan vila i en liten kägla av mjukt ljus. Kanske kan vi också se långt i mörkret, bli varse något nytt när kontrasterna suddas ut.

Roligt att du har läst ända hit! Du måste finna det på något sätt intressant att vända lite på tankarna om mörkret. Därför vill jag ge dig en liten utmaning. Kan du under den kommande veckan hitta minst ett tillfälle då du kan tacka för det välsignade mörkret? Det behöver inte vara märkvärdigt, bara en kort tanke innan du somnar i vilsamt mörker, eller när du ser stjärnorna under hundpromenaden. Pröva!

Nog om mörker och vila.
Nu ska jag berätta om vår bokhylla. Den är fortfarande under blivande, men nu närmar det sig! (Därför är mina bokreferenser här ovan lite oprecisa, böckerna är fortfarande nedpackade.) Snart kommer vårt samtalsrum/bibliotek vara klart och igång! Då kommer jag börja med kurser här hemma: stresshantering, reiki, meditation, att vårda det goda samtalet, att leva helhjärtat, lekfullhet som medicin… Kanske lite om att dansa tango med hjärtat? Det blir en period av utforskande och jag hoppas att du vill vara med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *