– Man får ju inte ens syndernas förlåtelse! Vad är det då för vits?
Orden uttalades av en vän som tyckte att vardagsmässorna i Västerås domkyrka var lite väl korta och fjuttiga. Hon gillade idén att kunna slinka in på lite snabb-sakrament på lunchrasten, men hon tyckte att de fuskade. För henne var det helt centralt att få be om förlåtelse och få höra att hon är förlåten.
Hon ville få går ut ur kyrkan en vanlig, blåsig torsdag i november och tänka: “Allt är förlåtet. Det här är en början”.
Det är ett hisnande perspektiv, det vet alla vi som kämpat med att förlåta någon. Till exempel oss själva.
Det finns en metod som kallas mindful self-compassion, som enkelt uttryckt handlar om att se på sig själv med ömhet och medkänsla när man behöver det. Ofta gör vi tvärtom, när vi är ledsna, skamsna, rädda och förvirrade lägger vi ytterligare sten på börda genom att hårdhänt kritisera oss själva för våra misstag och tillkortakommanden. Det verkar vara lättare att trösta och förlåta andra, än sig själv.
Hur står det till med din förmåga att förlåta dig själv? Om det är lite si och så kan det vara skönt att höra att den förmågan går att öva upp!
Ibland behöver vi också disciplinera vårt språk, se över hur vi faktiskt pratar till oss själva. Skulle du låta någon annan tilltala dig till exempel så här: Hur kan du vara en sån dj-a idiot att du glömmer att ladda telefonen!? Typiskt dig! Du kan aldrig göra något rätt! Eller skulle du säga så till någon annan som står generad och villrådig på tåget och inte kan visa sin SMS-biljett? Troligen inte, men många människor pratar så till sig själva – och de gör det när de som allra mest behöver lite förståelse och förlåtelse.
Jag har varit tvungen att tänka mycket på förlåtelse de senaste veckorna när Katarina Immonen och jag har haft det som tema. Det har varit spännande. Och jag utmanar dig att göra detsamma! Se över hur det går med dina förlåtelseprocesser, och kolla av hur du pratar med dig själv om saker som går tokigt. Om vi ska träna på att bli bättre på att förlåta oss själva kan det vara bra att börja med mindre besvikelser och misslyckanden.
Blev du nyfiken på selfcompassionövningarna? Då kan du läsa mer på http://self-compassion.org.