
Jag har utlovat en text om förnöjsamhet. Det känns lite magstarkt i det här läget, nu kan man väl ändå inte vara förnöjd? Eller?
För många år sedan pratade jag med en vän om att jag ofta kände mig frustrerad och att jag ville ändra på massa saker men inte visste vad jag egentligen ville
– Varför kan jag inte bara vara nöjd med det jag har?, klagade jag.
– Tja, svarade min vän, att vara nöjd är kanske inte någon rimlig respons på hur världen fungerar.
Det är sant, nöjdhet är inte rimligt, inte som världen ser ut. Det är en långt mer vettig reaktion att vilja förändra, protestera, envisas med det man tror på, fajtas. Faktum är att jag inte nöjer mig med mindre än fred, rättvisa, trygghet och frihet – för alla. Du hör ju hur det låter, då är det omöjligt för mig att känna mig nöjd.
Men nu tänker jag vara lite petig och göra skillnad på att vara nöjd och förnöjd. Om man slår upp förnöjd i SAOL så får man bara beskrivningen nöjd, men om man fortsätter till Svensk ordbok kommer beskrivningen:
” belåten, stadigvarande på grund av att inte något väsentligt (i livet) saknas”
Och de är faktiskt något annat, en mer långsiktig nöjdhet där jag själv inte upplever någon pågående brist som måste åtgärdas. Att jag är tillfreds här inne i mitt eget liv. Sen kan man fortfarande vilja förändra världen eller slå den med häpnad på ett eller annat sätt, men det överskuggar inte glädjen över att just nu vara övergripande nöjd med hur det är i mitt liv.
Det här är lite hårklyveri och inte givet att man ska använda orden så här, men låt oss göra det ändå som ett tankeexperiment.
Om det är skillnad på att vara förnöjd och nöjd så kan jag glädja mig över att vakna en solig dag i Västerås, dricka mitt kaffe och äta mitt favoritknäckebröd, stryka min man över kinden och vrida på krukväxterna i fönstret så att de vackra mönstret på bladen syns tydligt. Samtidigt kan jag läsa och förfasas över situationen i Ukraina, och ta en funderar på vem jag vill vara i detta. Vill jag delta i en fredsdemonstration? Skicka en slant till Röda korset? Om jag anser att Sverige ska ha ett generöst mottagande för flyktingar även under den här krisen – hur formulerar jag det? Solen skiner fortfarande, kaffet är gott, min man ler med ljusa ögon. Jag saknar inget i mitt liv. Jag bestämmer mig för att skicka pengar till arbetet för HBTQ-flyktingar. Jag är förnöjd och jag bidrar till förändring.
Jag tror att det är sunt att försöka göra sådana avgränsningar mellan sitt mående och sin respons på tillståndet i världen. (Eller stämningen på arbetsplatsen eller i familjen – vad det nu är som påverkar oss.) Ingenting blir bättre för att jag mår dåligt å någon annan vägnar.
Jag tror att vi kan se på vårt inre lite som ett växthus, där vi genom att öppna och stänga luckor, vattna och dra för solskydd försöker skapa ett gynnsamt väder. Det är något jag gör för mig själv, för att må så bra som möjligt under rådande omständigheter, men det behöver inte bli egoistiskt. Genom att behålla mitt lugn, odla mitt hopp och stärka min tacksamhet kan jag öka min handlingskraft. Om jag sveps med i oro och ångest blir jag mer fast i mig själv.
Det är mina tankar om förnöjsamhet just nu, efter några dagar med stor och nedslående nyhetskonsumtion. Egentligen hade jag tänkt skriva om förhållandet mellan förnöjsamhet och strävan utifrån hur vårt nervsystem funkar, men det tar jag en annan gång. Då hinner jag också träna lite mer på att försöka balanser de där två grejerna, att vara stadigvarande belåtet eftersom jag inte saknar något väsentligt och att envist fortsätta arbeta, skriva och försöka sprida det jag gör.
Apropå det så skulle jag behöva hjälp av er! Verkligen behöva hjälp med något som jag inte kan åstadkomma själv men som ni kan göra. Tänk om alla ni som läser mina nyhetsbrev gick till sitt närmaste bibliotek och bad dem ta in min bok? Fattar ni vilken grej! Då skulle boken kunna nå massa människor som behöver lite uppmuntran längs vägen!
Ja, jag får väl återkomma till förnöjsamhet senare. Tack till er som kom med respons efter förra brevet, det var intressanta synpunkter på nöjdhet. Skriv gärna till mig om förnöjsamhet, strävan och önskan om förändring.