Överlägg

Leende och lust – det går att träna

4-åringar skrattar 400 gånger per dag har jag fått höra, och som vuxna skrattar vi i snitt 15 gånger per dag. Låt oss utgå från att det stämmer – vill du vara fyra år eller vuxen?

Ibland används skratt eller leende som en teknik inom meditation och mental träning. Du får helt enkelt uppgiften att le, oavsett hur du känner dig. Övningen bygger på att det går att “smitta” sig själv med en känsla som man med vilja låter kroppen uttrycka. Tvingar du kroppen att andas lugnt i en stressad situation kommer du till exempel bli mer fokuserad.

Men att le utan att känna glädje? Kanske någon mer än jag har upplevt hur hela ansiktet spjärnar emot och liksom vrålar tillbaka till hjärnan: Helvete heller – det finns inget att le åt här!
En lärare jag mötte lirkade med oss. Bara dra upp giporna lite, lite, lite. Som buddha, en antydan till ett leende. Hon förklarade att det är värt ett försök, för när vi ler börjar vårt system tänka att det kanske finns något att glädja sig åt.
Missförstå mig rätt, jag pratar inte om något hurtfriskt positivt tänkande nu, ni som träffat mig vet att jag inte tror på det som lösning på något som helst problem. Vi ska vara trogna oss själva, och ärliga i våra känslor. Men i perioder kalibrerar vi oss själva i ett onödigt dystert normalläge, och det kan vi försöka göra något åt.

Dagar när leendet inte kommer av sig själv kan du pröva att försiktigt påminna ansiktet om hur det känns att le. Och hur det känns att slappna av i käkarna och le. Och hur det känns att ta ett djupt andetag, slappna av i hela kroppen och le. (Detta går att göra till exempel på en toalett på jobbet.)

Det kan också kännas fint att påminna sig själv om att man har möjlighet att möta andra människor med ett leende.
Det kan förändra din dag. Och vill du förändra ditt liv är det bara att göra det om och om igen.

Precis som när vi kalibrerar kroppen för glädje genom att le kan vi skapa mer lust genom att aktivt söka upp våra lustmotorer. Själv kan jag väcka alla mina sinnen i en garnaffär, och jag glömmer med lätthet världen utanför en stund. Vad får igång dig?
Skulle det funka för dig att göra en lustskapande åtgärd varje vecka? Och vad skulle det kunna vara – skriv ner några idéer! Det är som med leendetträningen – det funkar även om det finns ett motstånd först.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *