Överlägg

I grunden god

När jag var ung bodde jag några år i Rågsved, en ganska stökig förort. För det mesta kände jag mig 100 procent trygg där, men ibland var jag tvungen att passera klasar med blängade unga män med läskiga hundar utanför tunnelbanan, och det tyckte jag var obehagligt. Vi ett sånt tillfälle slog jag mig i slang med en kille som jag kände igen från vår gård för att få sällskap hem. Jag kände honom precis lika lite som jag kände killarna med pitbullhundarna, men ändå gjorde hans sällskap mig tryggare. Varför? Tja, han var ju min granne, han måste väl vara snäll?
Jag tänker att det där var en ganska typisk reaktion. I princip tror jag att andra är snälla. I alla fall de som på ett eller annat sätt tillhör samma grupp som mig.

I boken I grunden god argumenterar författaren Rutger Bregman för att vi är snälla och tillitsfulla, att det är själva grejen med Homo sapiens. Han kallas oss för Homo Puppy, att vi liksom är en tamvariant eller lite valpigare version av sapiens, och att det var så framgångsrikt att vi blev det överlevande släktet. Spännande, eller hur?
Jag har börjat lägga upp filmer under rubriken Sigrid läser åt dig. Om du vill höra lite tankar från I grunden god kan du göra det här.

Rutger Bregman avslutar sin bok med att säga att han inte gillar självhjälpsböcker och gör så här-listor, och sen gör han ändå en lista på tio levnadsregler utifrån en realistisk människosyn. Här kommer en kort-version:

1 Vid tvivel, utgå från det goda
Det här tycker han själv är det svåraste, men mest effektiva. Det är lätt hänt att vi börjar gissa vad folk tror, tänker och säger om oss, och eftersom våra hjärnor har en viss böjning åt negativa tolkningar så vi kan åka dit på att tvivla. Inte lönt, om någon lurar oss kommer det att märkas tids nog, och om någon egentligen är schysst missar vi det på grund av vår misstro. Det är realistiskt att tro gott om andra, och hur vi än gör kan vi åka på en blåsning ändå. VIlket inte är något att skämmas över.

2 Tänk i win-win-scenarier
Ibland talas det föraktfullt om att göra goda gärningar bara för att döva sitt samvete. Men det är ju egentligen genialt att det känns bra att göra gott! Och istället för att tänka att man måste slå sig fram och vinna, kan man hela tiden försöka hitta de bästa avtalen där alla vinner.

3 Förbättra världen – ställ en fråga
Den gyllene regeln lyder som bekant: Behandla andra som du själv vill behandlad. Det låter fint, men Bregman tycker att vi ska våga fråga vad andra vill ha istället för att utgå från oss själva. Ge ordet till medborgare i samhället, barn i skolan, partnern hemma, medarbetarna på jobbet och så vidare.

4 Tygla empatin – träna medkänslan
Det här är så spännande, det måste jag återkomma till! Men helt snabbt: empati dränerar oss för vi lever oss in i andras lidande. Medkänsla är mer konstruktivt och ger energi och handlingskraft.

5 Försök förstå människor, även om du inte har någon förståelse
Vårt intellekt kan hjälpa oss på liknande sätt som medkänslan, vi kan anstränga oss att förstå andra även om vi inte accepterar eller har förståelse för deras åsikter eller argument. “Att förstå någon på en rationell nivå är en färdighet. Det är en muskel som man kan träna.” Vårt förstånd kan vi också använda för att tygla oss själva. Bregman säger att hans boks stora paradox är att vår vänlighet kan bli kontraproduktiv, vi riskerar att bli fega medlöpare, men med intellektets hjälp kan vi modigt stå upp för det vi tycker är rätt och riktigt.

6 Älska din nästa som andra älskar sina nästa
Det är ok att vi bryr oss mest om de vi har närmast, så funkar vi. Visst är det bra att träna på att minska avståndet till andra, till exempel genom aktiv medkänsla, men än viktigare är det att förstå att andra är som jag – de har sina nästor som de älskar.

7 Undvik nyheter
Jag måste reservera mig, jag är ändå gammal murvel. Men jag förstår verkligen hans tanke att nyheter liksom social medier kan öka avståndet mellan mig och de där andra som jag inte förstår, gillar eller tänker ta någon hänsyn till. Se upp med tonläget, håll huvudet kallt och sortera informationen, säger jag. Begränsa nyheterna, säger Bregman.

8 Slå ingen nazist
Vänlighet funkar, slår Bregman fast. Därför förespråkar han mjuka tag även med motståndare som förespråkar hat och våld. Det kan vara det mest rationella att vända andra kinden, mjukhet minskar mängden hat och våld.

9 Kom ut ur garderoben, skäms inte för det goda
Det kan finnas flera skäl till att inte visa sina goda handlingar, man vill inte vara skrytsam men inte heller blödig. Tokigt, tycker Bregman och hänvisar till Jesus som säger man inte ska sätta skäppa över ljusstaken. Vi ska istället inspireras av varandras goda gärningar. Vänlighet smittar, vi är trots allt Homo Puppy.

10 Var realistisk
Cyniker kallat sig gärna realister. Det är inte sant, människan är i grunden god. Var realistisk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *