Överlägg

Känsla av sammanhang

När vi tar oss för att tala om meningen med livet, kanske påhejade av några glas rödvin, så närmar vi oss ofta ämnet som en olöslig gåta. Men vetenskapen har försett oss med fakta, kanske inte i form av färdiga lösningar men som väl identifierade faktorer som får människor att uppleva mening med sitt liv.

Ett välanvänt begrepp är KASAM – känsla av sammanhang, som i grova drag går ut på att människor som uppfattar världen som tillräckligt begriplig, som känner att de har resurser för att hantera tillvaron och som känner sig delaktiga och förankrade i meningsfulla sammanhang, de kan känna sig tillfreds och till och med lyckliga trots stora motgångar. Själv är jag förtjust i att WHO har med andlighet i sin hälsodefinition, något som den genomsnittlige svensken kan studsa på men som har vetenskapligt stöd. Det handlar inte om man måste vara frälst på något särskilt sorts vis för att finna mening med livet, men att människor som har en bortanför-det-mänskliga-aspekt i tillvaron finner sig bättre tillrätta.

Starka relationer är också bevisat bra för oss, och det tror jag att de flesta känner igen från sina egna liv. Själv tror jag mycket på den ofantliga kraft som frigörs när vi delar våra tankar, känslor och erfarenheter med varandra. Att låta den inre världen manifesteras i den yttre, att mötas där och märka att jag inte är ensam med det jag går och bär på.

Därför har jag skapat konceptet In Chilla Veritas, att i sanning chilla. Det är ett par dagar med mycket vila, praktisk stresshantering, lek och framför allt – möjlighet att möta andra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *