Överlägg

Livet, döden och gamla dagstidningar

I förra veckan fick jag ett par underbara dagar på Kinnekulle. Jag var på vandring, i det inre och i det yttre, med en gammal vän. Vi gick, vi vilade, vi mediterade, vi gick, vi åt, vi gick. I tystnad.
Naturen är fortfarande i explosionstillstånd, det växer och blommar så att en blir vimmelkantig. Teoretiskt minns jag så klart hur det är i november, men själva känslan av växande mörker och kyla är svår att få fatt. Det jag upplevde i stunden på Kinnekulle, fjärilarna, de blommande nyponsnåren, krolliljorna i förväntansfull knopp, småfåglar i stor brådska, bokskogssvalkan, åskknallarna, allt det uppfyllde mig så starkt att jag inte kunde uppleva minnet av en annan årstid. Närvaro.

När jag kom hem från min vandring (och ännu en kurshelg om Enneagrammet, mer om det senare..) var hallgolvet fullt med tidningar. Och vet ni, jag gillar verkligen att läsa gamla dagstidningar! När DN fått ligga till sig några dagar blir det lättare att se vad som egentligen intresserar mig. Det är inte mycket till nyhet att Greta går ut nian, men jag läser mer än gärna om hur den här flickungen har accepterat och vuxit i en roll långt bortom vad hon föreställde sig. Det blev som en kontratanke till nyponroshälsningen om nuet. Det kan vara skönt att uppleva saker i retrospektiv, läsa sina egna “gamla nyheter” igen när man har facit på hur det gick sedan. Så jag tar med mig båda, den välsignade vilan i att vara närvarande i nuet och inget annat, och överblicken det kan ge att gå tillbaka och titta på berättelser som fått ligga till sig lite.

Sommaren är en bra tid för återhämtning, naturens överflöd försätter oss i en känsla av rikedom, växtkraft, resurser. De flesta har semester, möjlighet att vila och vårda relationer. Kanske vandra på Kinnekulle. Men det är också pressande, nu ska allt hända och vi ska ha det så himla roligt och fantastiskt och ska hinna allt vi försakat eller tappat bort under arbetsperioden. Var snäll mot dig! Om det börjar klösa och krafsa inombords av “sommarprestationsångest” försök påminna dig själv om att det är ok – det är din sommar och semester. Det är ok att inte orka måla, att ha lite tråkigt, att vilja vara själv, att vara inomhus, inte gilla att bada. Det är ditt ansvar mot dig själv att prioritera. Jag önskar dig en bra sommar, med det som du behöver!

Framåt sensommaren hör jag av mig igen. Det ska bli spännande att se vad hösten bär med sig! Till hösten planerar vi att sjösätta Kärleksfabriken – meditationskvällar i vårt hem där vi utforskar om det är möjligt att omvandla allt till kärlek. Och vi kommer också behöva några frivilliga som kan erbjuda sin tid så att vi får testa att undervisa om Enneagrammet – en modell för personlig utveckling och ökad förståelse för sig själv och andra. Det hörs vi om!

Allt gott, och som sagt, ha en BRA sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *