Överlägg

Skratt mot skam

Ibland går det inget vidare, vi gör bort oss på ett eller annat sätt. För det mesta är ingen större skada skedd, men det är ju så pinsamt! Hela världen kan gunga under fötterna på grund av någon liten skitsak, för att vi känner oss dåliga och är rädda att bli utskrattade. Det där har vi alla upplevt.

Det bästa sättet är att skratta först när man drattar på arslet, det vet vi egentligen, då kan inte pinsamheten få fäste. Lekfullhet, prestigelöshet, humor, ärlighet – det är skammens värsta fiender.

Därför blev jag både imponerad och glad när jag såg min tidigare SVT-kollegas facebookuppdatering i höstas. Robban hade varit ute på uppdrag och gjort en del tabbar, bland annat svängt sig med lite knasig svengelska. Och det är så typiskt honom att skratta först, och bjuda oss andra på pinsamheten, som faktiskt var ganska kul. På så sätt lyckades han vända sitt lilla misstag till en kul story, han behövde inte känna sig dålig utan kunde vara stark i att bjussa på sig själv.

Två dagar senare gjorde han ett inslag om allt som hade gått fel under inspelningen den där dagen. Jag vet inte hur snacket gick på redaktionen, men jag kan tänka mig att alla tyckte att det var så förlösande att han kunde skratta åt sig själv så att de övertalade honom att bjuda alla SVTs tittare på när han står i snögloppet och frågar cyklisten: Do you have put on this decks with pigs on?

Det är förlösande. Tack Robban, tack för garvet och tack för lektionen i skammotstånd!

Osannolikt nog stötte jag några veckor senare på ytterligare svengelska pigs som utlöste genans och munterhet. Det var personalen på ett café här i Västerås som bokstavligt talat föll i golvet i skrattanfall. Jag var på väg ut och lyckades uppfatta att en av dem nyss hade sagt till en kund att det var: no problem at all, I am morningpig.

Ja, vad kan gå fel om man är en morgongris!? Inte mycket, i alla fall inte om man kan skratta åt det.

Robban bjuder på sig själv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *