Överlägg

Det bästa möjliga just nu

Det var min reikilärare Anna-Lena Vikström som lärde jag mig att tänka “Det bästa möjliga för den här personen just nu”. 
Det bästa möjliga just nu, smaka på de orden. Vad är ditt bästa möjliga, just nu? Redan i frågan ligger förskjutningen: genom att rikta vår uppmärksamhet till det goda vi har inom räckhåll förstärker vi det. För mig är det kärnan i reiki healing, att lägga sin fokus på det högsta eller bästa möjliga just nu.

Jag inbillar mig inte att jag kan lägga händer på någon som just brutit benet och fixa till det, det är inte möjligt. Men jag kan ge healing med intentionen “det bästa möjliga för dig just nu” och det skulle kunna vara att få hjälp att klara av smärtan i väntan på transport till sjukhuset, eller att få stöd att expandera sin tillit till att man ska få bra vård istället för att låta tankarna galoppera iväg till alla tänkbara värsta scenarier. 
Den lilla frasen “det bästa möjliga just nu” hjälper mig att flytta min fokus från obehag, rädsla, upplevelse av brist eller oförmåga till det som är nåbart och önskvärt. Och det vi lägger uppmärksamhet på blir starkare, så funkar det!

Det bästa möjliga just nu hjälper mig också att sortera vad jag måste acceptera som det är och vad jag kan förbättra. Jag kan ha massor av önskningar om saker som jag tycker skulle vara det bra för mig, det kan vara allt från att vara rik och skitsnygg till att slippa allt som är besvärligt och smärtsamt i livet. Men om jag uppehåller mig vid önskningar som inte är möjliga kommer jag troligen må sämre. Det kan förstärka min upplevda brist, för att jag börjar jämföra mig med mitt egenskapade dröm-jag som har allt man kan önska sig. Det blir inte heller bra om jag bara tittar på “enklast möjliga”, alltså bara på vad som ligger närmast till hand. Det som är det högsta eller bästa för mig just nu är kanske inte det som är “mest möjligt”, alltså enklast.
Att stanna upp och kolla vad som är både möjligt och bäst just nu leder till kloka prioriteringar och att man lägger sin kraft på sådant som gagnar en. Eller gagnar någon annan. Vi kan nämligen förstärka det bästa möjliga för andra, inte bara i healing utan i alla närvarande möten.

Dikterna i det här inlägget kommer från mitt och Katarina Immonens bokmanus Vi är inte på väg någonstans. Kommentera gärna, eller dela med dig av texterna så att fler hittar hit.

Kolla gärna in reiki-retreaten om principerna också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *