Nu har vårt bohag landat på vår nya adress, och vi kliver omkring bland lådorna och känner oss lite ut- och invända. Är det här hemma nu? Alla dessa saker! Hur vill jag ha det – hemma och i livet?
En flytt är en så tydlig transformation, och det drar gärna igång inre processer. Systemet passar på att uppdatera sig. Varje sak jag håller i, som ska tas med eller kasseras, har någon koppling till mig och mitt liv så här långt. Ibland känns det som om jag håller en del av mig själv i handen, vänder och vrider, synar och bedömer, smakar på känslan av den. Vill jag ha det här?
Jag pratade med en god vän om detta, att jag å ena sidan hoppas på att lämna saker (bokstavligt och bildligt) bakom mig och starta om, och å andra sidan sörjer en del av det jag nu släpper taget om. Min vän är konstnär och hon berättade en episod från en konstutbildning hon har gått.
Hennes lärare talade om våndan när hon körde fast i en målning. Problemet uppstod när hon gillade vissa bitar av den, men såg att helheten inte fungerade, och hon förstod att hon var tvungen att göra den där jobbiga biten i en kreativ process – kill your darlings. Måla över! Pröva något nytt, utan någon garanti om att det blir bättre. För att klara det brukade hon först tacka bilden. Utan det hon redan hade målat hade hon inte kunnat gå vidare, den bild hon ville måla byggde på den som fanns just nu. Hon tackade för det som varit, för att skapa utrymme för det som skulle komma. Tacksamheten gjorde att hon mobiliserade mod nog att försöka göra sin bild ännu vackrare, starkare och mer meningsfull.
Det är en fenomenal metafor, tycker jag. Här står vi, mitt i våra liv, med penseln i högsta hugg och en palett med olika möjliga färger i handen. För de flesta av oss känns bilden redan fullmålad – det finns inte längre några tomma, vita ytor att utnyttja. Vi måste måla över för att förändra, utveckla. Och jag känner i hela min kropp hur förlösande det kan vara att göra som konstläraren: tacka för det som varit, allt det som gör det möjligt att fortsätta.
Och det där med tacksamhet är ju inte alltid så enkelt. Jag har skrivit om det många gånger, och jag fortsätter hävda att tacksamheten går att träna. Det är bland annat det jag lär ut på mina kurser. De här kurserna kommer jag att erbjuda:
Leva helhjärtat!
Kursen bygger på Brené Browns forskning om hur en helhjärtat livsstil hjälper en att hantera skam och prestationskrav. Kursen varvar teoretiska delar, samtal och kreativa, lustfyllda övningar. Lekfullhet och ärlighet är viktiga vapen – och vi ska ägna oss åt vapenvård.
Jag idag – självkännedom, återhämtning, fokus
I en varm och trygg atmosfär får du möjlighet att möta dig själv; den du är just nu och det du bär med dig. Vi jobbar parallellt med två metoder: konstpedagogikens kreativa och utforskande uttryck och stresspedagogikens konkreta verktyg för att hantera vardagens stress
Kursen är ett samarbete mellan bildterapeut Tina Tombrock och mig, och hålls i hennes altejé i Grillby, Enköping.
Reiki 1
En grundkurs i Reiki healing som ger dig de kunskaper du behöver för att börja utöva reiki, för att stärka helande hos dig själv eller andra. Kursen följer Reikiförbundets riktlinjer för Reiki 1. (Minst två dagar, helst fredag kväll till söndag)
Reikiretreat
En kurs som bygger på reiki, men också innehåller guidade meditationer och en del andra övningar. Både nybörjare och redan praktiserande är välkomna, övningarna instrueras så att alla kan göra dem men det är inte en grundkurs i reiki. Stort fokus läggs på reikins fem levnadsprinciper, en skatt som inte lärs ut och används så mycket i svensk reikitradition.
(2-5 dagar)
Naturligtvis kan jag också komma och föreläsa, leda samtal eller göra övningar inom stresshantering, om det är något som behövs på din arbetsplats.
Tack för att du har läst! Välkommen med intresseanmälningar eller kommentarer och frågor kring det jag skriver.