Överlägg

Håll ditt ljus över den som står i mörker

Föreställ dig att du har ett paraply som strålar med ett milt ljus när man fäller upp det, som att stå under en gatlykta. Oavsett hur mörkt det är runt omkring kan du hålla det här paraplyet över någon och den kommer att stå i det mjuka ljuset. 

Jag tror att du och alla människor har ett sånt “paraply”, en möjlighet att hålla ljus över någon annan. Det kan vara att visa vänlighet för den som känner sig ensam, upprätthålla hopp, skapa en stunds vilsam trygghet eller sprida glädje. Du har den förmågan.
Och vet du, varje gång du fäller upp det magiska paraplyet för att skydda någon annan från mörkret runt omkring så står du själv i det varma ljuset av omtanke, vänlighet, hopp och glädje!

Den här bilden av paraplyet som sprider ljus kom till mig i en reikibehandling. Hon som tog emot, en god vän till mig, heter Christina och arbetar som undersköterska på en tillfällig covid-avdelning. De tar emot patienter som behöver vård men inte intensivvård. När vi talades vid berättade hon att de haft sitt första dödsfall dagen innan. Det var fortfarande ganska lugnt på hennes avdelning, men det var flera patienter som hade dödsångest.

Bilden av paraplyet tyckte jag så mycket om att jag vill dela den med er också, även om det är “hennes bild”. Det jag gillar bäst med bilden är att vi själva också står i det milda ljuset när vi erbjuder någon annan plats under vårt magiska paraply. 

Nu tänker jag lova att det funkar. Det fungerar! Även om det inte fixar situationen så att allt blir bra så gör det ändå skillnad. Den ångestridna patienten får kanske inte ro trots att Christina står vid sängen, men något litet hjälper det alltid när någon erbjuder sitt ljus i mörkret. Det är lätt att tvivla på att ens hopp, trygghet eller glädje “räcker” för att lysa över någon annan. Jag lovar att det gör det!
Så sätt igång att jobba med era paraplyer! Håll ljus över alla i mörker. Dela trygghet, vänlighet och hopp. Och kom ihåg att ni alltid står i det milda ljuset när ni delar.

Ljusbärare (Till ChBC i tjänst på Covid-avdelningen)
Gick du genom våren hit?
Ta med dig lite gryningsljus
när du kommer
doften av fågelsång
den friska grönhet som stiger upp
nymornad

Bär med dig lite vardag
kaffekoppens klang mot köksbänken
där vid norrfönstret
hundens klor mot golvet
någon grymtar i bakgrunden
irriterad på sin telefon

Ta med dig tiden till mig
strikt räknad
med en början
med ett slut
Är det ännu april?

Bär in lite stjärnljus är du snäll
inget skrämmer mig så
som att inte se stjärnorna


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *