Överlägg

Tacksamhet – en väg från brist till överflöd

Jag sitter med en DN-artikel framför mig, den handlar om hur stora bolån man kan klara av att ta. Det finns en grafik med räkneexempel, och där finns både rubrikerna Levnadskostnader och Kvar att leva på. 
Du behöver alltså ett visst antal tusenlappar att leva av och sen får du se vad du har kvar att leva på.

Jag tycker att det är något knas med den här uträkningen. Visst, jag förstår att det är skillnad på kostnaderna för bussbiljetter, knäckebröd och tandläkare och på kostnader för Thailandsresor, opera och grottlagrad gruyère. Och vi kan konstatera att vi globalt och historiskt sett har en vansinnig tur, otroligt många här kan både äta sig mätta och gå på opera – vilket är fantastiskt! Men jag är rädd att tankesättet leder oss fel, och skapar mer stress än tacksamhet.

Det är väl vardagen som göms under rubriken Levnadskostnader? Vardagen med alla sina upplevelser, möten, måltider, stjärnhimlar, arbetsuppgifter, fikastunder..
Om vi ser vardagen som ett nödvändigt ont blir livet fattigare och mer pressat, för vi måste hela tiden sträva till det “riktiga livet”, det som vi lever när vi är klara med vardagen. Och då vill man verkligen inte få röda siffror under Kvar att leva på!

När man tränar sig på att känna tacksamhet (Ja, det kan man! Och ja, det är en extremt bra idé att göra!!) så övar man på att vara tacksam för mindre saker. Det finns fler skäl till det.

När livet är pest, vilket det är ibland, så kan man alltid hitta något litet att vara tacksam över.

Det ställer in skärpan i vårt sätt att se, så att vi kan se alla de små goda sakerna i livet istället för att speja och leta efter de stora.

Vi blir varse livets goda som vi annars riskerar att ta för givet.

Och det innebär en tankeförflyttning från ett upplevt bristtillstånd, där man hela tiden önskar sig något annat eller något mer, till att uppleva att man befinner sig i överflöd. På riktigt, det funkar så.

Ni har kanske hört historien om hur Dalai Lama förvånande nog gick runt på NK under ett stockholmsbesök. Han ville få chansen att glädja sig åt allt han inte behövde, eftertraktade och var bunden av. Jag tror inte att han har ett konto för Levnadskonstnader och ett annat för det som blir Kvar att leva av.

Om du vill ha hjälp att komma igång med tacksamhetsträningen så kan du höra av dig, jag har övningar och tips. Min kurs, Reikiretreaten, utgår från reikins fem grundprinciper, där tacksamhet är en. Läs mer om reikiretreaten och välkomna på kurs!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *